Peleton
Een zelfverantwoordelijk team is te vergelijken met een wielerploeg.

Het peloton is uw organisatie. Een wielerploeg is een team in de organisatie. Er zijn allerlei faciliteiten waar het team gebruik van kan maken. Maar het echte werk moeten ze toch als team doen.

Het pelotonKlimpartij

In het peloton rijden verschillende wielerploegen mee. De kern van een wielerploeg zijn natuurlijk de wielrenners. Zij rijden als één team een koers, waarin ze op verschillende manieren samenwerken. Tijdens de koers zijn de ploegleiders in de buurt om de renners te coachen, adviseren en begeleiden. Zij geven de renners advies en informatie over wat er gebeurt in de koers. Buiten de koers zijn er trainers, doctoren, verzorgers en mecaniciens beschikbaar. Zij ondersteunen en verzorgen de wielerploeg, zodat zij optimaal presteren.

Vakmensen met een rolverdeling

In de wielerploeg zitten zich verschillende vakvrouwen en -mannen. Zij hebben een bepaalde rol in het team. Zo zijn er klimmers, sprinters, knechten en tijdrijders. Door de rolverdeling kunnen ze, afhankelijk van de vraag en de fase in de koers, een kopman kiezen. De andere renners rijden dan in dienst van deze kopman.

Iedereen laat zijn kwaliteiten zien

Valpartij Tijdens de rit komt het team veel verschillende omstandigheden tegen. Het begin van de koers is het rustig en is de weg vlak. Er is weinig wind en de sfeer in het peloton en in het team is goed. Na een aantal uren rijden komt de eerste berg in zicht. Het peloton wordt wat onrustiger en de eerste renners maken zich klaar voor een stevige klim. De klimmers worden in positie gezet en kunnen hun kwaliteiten laten zien. In de afdaling komt er een kopgroep los. De finish van de eerste etappe is op een lange rechte brede weg. De sprinters maken zich op voor de finale van die dag.

Samen los je problemen op

Een volgende dag kan het weer omgeslagen zijn en heb je tegenwind. Of er is sprake van een valpartij. Allemaal zaken die je als zelfverantwoordelijk team tegenkomt. Als je voorop loopt, word je soms ingehaald. Als je niet oplet, word je soms letterlijk met je neus op de feiten gedrukt. Ziekte kan je teamresultaten naar beneden halen. Als team los je die tegenslagen samen op.